3 träningstips - skogen 

Den tredje varje månad kommer vi att lägga ut 3 tips på aktiviteter du kan göra med din hund!  Lämna gära en kommentar om hur det går för dig och hunden du tränar med, har ni svårt med någon övning kan vi försöka lösa det tillsammans! 

Godissök i träd
Göm små godisbitar i barken på ett träd. Både på låg höjd och på lite högre höjd så att hunden får ställa sig på bakbenen! Om du har en hund med ovanligt lång rygg eller ryggproblem gömmer du bara godis på låg höjd. Låt hunden söka efter godisbitarna! 

Du kan även gömma godis i en nedfallen trädstam och låta hunden leta!

 

Jessie balanserar på en sten! Jessie balanserar på en sten!

Balansera på en sten 
Locka hunden att hoppa upp och balansera på stenar! I början kan det räcka med att hunden bara sätter framtassarna på stenen. Belöna! Öva på att hunden ska vara lugn och ha kontroll på sin kropp.

Använd alltid lugna belöningar vid den här typen av träning, godis är lugn belöning och leksaker är fartfylld belöning. Vissa hundar blir stressade och okoncentrerade även av godis, då kan man välja att belöna med det "tråkigaste" godiset man har. 


Kontrollera alltid att stenen inte är hal innan du ber hunden hoppa upp. Välj lägre stenar, framförallt i början. Lyft alltid ner hunden om stenen är högre än hundens mankhöjd (rygg), om hunden är valp (under 1år/inte färdigvuxen), gammal,  eller om hunden har ovanligt lång rygg/korta ben. Väldigt stora hundar belastar redan sina leder och sitt skelett mycket, därför väljer man låga stenar även till dem.

När man tränar balansövningar ska man alltid ha sele på hunden för att hunden inte ska råka utsättas för ryck i halsbandet. Nacken är (precis som för oss människor) en av hundens absolut känsligaste kroppsdelar och att använda sele minskar risken för skador. 
 

Ila har hittat leksaken och vill leka! Ila har hittat leksaken och vill leka!

Leta efter en leksak
Den här övningen är en fortsättning på en av förra månadens övningar där hunden skulle leta efter en leksak i ett rum inomhus. Den här månaden tar vi med leksaken ut i skogen och låter hunden leta efter den där! 

Om ni är flera som är med kan någon hålla hunden, annars kan du knyta fast den i ett träd.
Gå iväg en liten bit och "göm" leksaken. I början ska det vara lätt, det räcker med att lägga leksaken i blåbärsriset, med tiden kan man göra det svårare i takt med att hunden har blivit duktigare!

Gå tillbaka till hunden och antingen släpper du den lös (om den kommer på inkallning) och låter den leta, eller så håller du kvar i kopplet när den letar. Precis som inomhus kan du "leta" tillsammans med hunden om den behöver det och/eller tycker att leken blir roligare då. När hunden hittar leksaken kan du antingen belöna genom att leka med leksaken eller ge godis.
Det är alltid hunden som bestämmer vad som räknas som belöning! 
 

Lycka till!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Mikael Svanborg » Koppeltvång - vad är det? :  ”Det finns också en hundrastgård i Saltsjöqvarn numera.”

  • Linn Leiderö-Palmlöv » Sommarlägret 2016!:  ”Vad roligt att få läsa hur kul ni har haft det och vilka härliga bilder! Lia va..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln